Apartament Sunshine Mamaia Nord

Casa de la mare…

Mica enciclopedie a vietii de pe malul marii

2 comentarii

Acum ceva timp va prezentam o carte minunata, Seashore – Usborne Naturetrail, primita in dar de la Adina de la Micul Cititor. In ea pomeneam despre o mult indragita enciclopedie, in limba romana, „Mica enciclopedie a vietii de pe malul marii”, carte nelipsita de ceva ani din toate vacantele noastre pe malul marii. „Mica enciclopedie a vietii de pe malul marii”, titlul in original „The Usborne little book of seashore” este „sora mai mica” a cartii prezentate in articolul precendent.

Dar acum ma voi opri asupra ei. Am cumparat aceasta carte acum 5-6 ani, de la Editura Aquila. Ea face parte dintr-o colectie fantastică de mici enciclopedii (chiar asa se si intituleaza fiecare volum in parte), colectie care mai cuprinde: Mica enciclopedie stiintifica, a lumii vii, a marilor si oceanelor, a spatiului, a corpului uman, despre animale, dinozauri, copaci, flori, viata din gradina si a vietii de pe malul marii. Puteti vedea aceasta colectie pe site-ul Editurii Aquila.

Voi incerca sa va prezint aceasta micuta, dar extrem de valoroasa enciclopedie. Format mic, coperti cartonate, 64 de pagini lucioase, cuprinzand informatii extraordinare…intr-un cuvant, o mica, dar pretioasa comoara, care poate fi pusa in rucsac sau in gentuta si care va poate oferi informatii extrem de captivante in aventura voastra la tarmul marii. Caci in fond si la urma urmei, fiecare vacanta reprezinta si o aventura, cu momente magice si un bun prilej de a descoperi lucruri noi, nu-i asa?

In cuprinsul cartii sunt prezentate prin informatii interesante, cu text scurt si imagini deosebit de frumoase, urmatoarele teme: Pe malul marii, Explorand malul marii, Plante incapatanate, Viata din dunele de nisip, Frumoasele ierburi marine, Planta sau animal?, Intepaturi si otrava, Solzi si aripioare, Armura de pe corp, Scoici, Pasarile de pe plaja, Pasarile de pe inaltimi, De-a v-ati ascunselea, Privelisti rare, Bazine printre pietre, Cautatorii de comori, Rocile de pe mal, Tarmuri nisipoase, Vant si ploaie, In cautare de fosile, Semnalele de la malul marii, Bogatiile oceanului, Salvati marile, Mituri si legende, Stiati ca?

Informatiile de pe fiecare pagina sunt incadrate frumos intr-un chenar personalizat, ca de exemplu amprentele unui pescarus, ierburi marine, crabi, scoici etc.
La fel ca si in enciclopedia in limba engleza, si in aceasta enciclopedie sunt prezente linkuri de identificare on-line (Quicklinks), ce pot fi consultate aici sau pur si simplu cautand in pagina de linkuri „little seashore”.Mica enciclopedie a vietii de pe malul marii„Malurile si coastele sunt locurile unde marea intalneste pamantul. De la stanci ascutite pana la plaje aurii, toate sunt locuri excelente pentru a explora si descoperi viata in salbaticie.” Va invitam sa descoperiti toate aspectele vietii pe malul marii, citind aceasta minunata enciclopedie, sa intrati in minunata lume de pe tarmul marii si sa o explorati. Micutele mele au privit malul marii altfel de cand am citit aceasta carte si de fiecare data cand suntem pe tarm se iveste cate un moment bun de observat, cate un lucru care le atrage atentia, un animal sau o pasare care merita urmarita 🙂

In zilele calduroase, dis de dimineata, porneam la explorat pe plaja noastra iar îndrăgita carticica avea răspunsuri pentru sumedenia de intrebari. Așa am aflat ca:

– pescarusii sunt pasari care pot fi gasite pe orice fel de tarmuri” si ne-am bucurat descoperind urmele lor;

– unele plante si animale stau lipite de stanci pentru a nu fi maturate de valuri;

– un anumit tip de alga marina care se numeste centura de apa poate prezice vremea;

– in ciuda numelui pe care-l au, castravetii de mare sunt animale nu legume;

– un sarpe de mare poate sa-si sacrifice un brat ca sa scape din pericol;

– cartoful de mare lasa imprimata in nisip urma de laba de picior si multe alte minunatii pe care le veți descoperi numai citind această carte.

Insa asta nu e tot –  exploratori si cautatori de comori la malul marii am fost si pe timp urat, dupa furtuna…atunci cand plaja e pustie, marea aduce pe tarm o multime de obiecte si animale tocmai bune de studiat. In expeditiile noastre pe malul marii, dupa furtuna, am descoperit o gramada de scoici aduse de valuri pe tarm, scoici ce „isi foloseseau piciorul musculos ca sa se tarasca de-a lungul plajei”,, am descoperit bucati de lemn marin cu forme noduroase cu scoici fosilizate pe el, am avut sansa sa descoperim dupa o furtuna, niste meduze extraordinar de mari, de o culoare albastrui-violeta si multe alte lucruri interesante.

Cartea va propune si o serie de proiecte interesante de realizat alaturi de copiii vostri, ca de exemplu: Arta pe pietre, Ornamente din nisip, dar idei sunt nenumarate și pornind de la aceasta carte am realizat intr-o zi fosile, dintr-o bucata de ipos cu cochilii fosilizate in ea, dar si dolarii de nisip, cunoscuti sub numele de monedele sirenelor. Dar despre asta, va voi povesti alta data…
Colaj pe malul marii

Nu puteam sa nu ma opresc si asupra temei „Salvati marile”, care cuprinde doua pagini cu informatii simple, pe intelesul copiilor, care ii indeamna sa mentina tarmul marii curat, fara gunoaie si care ne reaminteste un lucru foarte important „Timp de mai multe secole oamenii au trait in armonie cu marea. In zilele noastre, cand stilul de viata al oamenilor s-a schimbat, oamenii s-au transformat in inamicii vietii marine.”

Paginile de final sunt dedicate temelor Mituri si legende si Stiati ca? Marile si oceanele au reprezentat o sursa de inspiratie pentru multi scriitori de-a lungul timpului…zei si zeite, sirene, nave fantoma, taramul de sub ape sau monstrii din adancuri sunt cateva dintre informatiile pe care le gasim cuprinse aici.

Daca v-am facut curiosi si vreti sa aflati mai multe despre aceasta enciclopedie, va aduc aminte ca o puteti gasi pe site-ul Editurii Aquila. Enciclopediile publicate la aceasta editura ne sunt extrem de dragi si contin informatii excelent prezentate insotite de imagini deosebite.
Indiferent ca sunteti pe tarm sau aduceti marea la voi acasa, important e sa fiti impreuna, desigur in compania unor carti bune! Spor la lectura si la explorat!

2 gânduri despre „Mica enciclopedie a vietii de pe malul marii

  1. Pingback: 100 Things to spot on the seashore – set de carduri Usborne | Apartament Sunshine Mamaia Nord

  2. Pingback: Proiecte inedite pe țărmul mării | Apartament Sunshine Mamaia Nord

Lasă un comentariu